Porovnání založení a vzniku společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti - Fišer, Jan (2011)
V první části práce je obecně popsána společnost s ručením omezeným, výhody a nevýhody, které poskytuje svým společníkům, a je vysvětleno, proč je tento typ společnosti dlouhodobě nejoblíbenější podnikatelskou formou. Ve druhé části je představena akciová společnost, základní pojmy užívané v právu akciových společností a výhody a nevýhody, které svým akcionářům tento typ společnosti přináší. Těžiště práce leží ve třetí části, kde je popsán samotný proces založení obou typů společností a jejich následný zápis do obchodního rejstříku. Zvláštní důraz je věnován rozdílům a odlišnostem mezi oběma společnostmi, s nimiž se zakladatelé musí potýkat, zejména pokud jde o obsah zakladatelských dokumentů.