Zahraničně politická dimenze postoje Dánska k imigrantům - Votoupalová, Markéta; Veselý, Zdeněk, 1950-; Krines, Vlastimil, 1928-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Ačkoli svoboda pohybu patří k základním lidským právům, projevovaly státy vždy tendenci k její regulaci. V následující práci se zaměřím na mezinárodní rozměr migrace, a zejména imigrace, který nejdříve představím na obecné rovině a poté na příkladu Dánska. Tato malá evropská země se tradičně věnuje oblasti lidských práv a hojně se účastní humanitárních misí, a může se proto jevit jako vzorový stát na poli řešení imigrační problematiky. Toto tvrzení se pokusím zpochybnit a dokázat, že současný přístup Dánska k imigrantům je značně restriktivní, přičemž tendence ke zpřísnění přistěhovalecké politiky mají hluboké historické kořeny. V kontextu ukážu, jak se vyvíjelo členství Dánska v mezinárodních organizacích zabývajících se imigrační problematikou, zejména pak jeho specifické členství v Evropské unii, a dále se budu věnovat postavení imigrantů v dánské zahraniční politice. Podrobněji se zaměřím na muslimské imigranty, kteří mezinárodní postavení Dánska a jeho zahraničněpolitické jednání ovlivňují nejmarkantněji.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses