Analýza úspešnosti vybraných pasívnych a aktívnych investičných stratégií - Tomášik, Ivan (2012)
Práca rozoberá v prvej kapitole rozdiely medzi aktívnym a pasívnym prístupom v investovaní. Výhodnosť týchto foriem porovnáva z pohľadu úspešnosti aktívnych fondov pri prekonávaní výnosnosti indexov, veľkosti poplatkov, podielom aktív v jednotlivých formách investovania a v závere rozoberá indexové investovanie spolu s burzovo obchodovanými fondmi. Druhá kapitola sa zaoberá krátkymi predajmi, ich históriou, reguláciou, poplatkami a kritériami, podľa ktorých možno vybrať vhodné akciové tituly pre účely krátkych predajov. V tretej kapitole sú zanalyzované finančné ukazovatele akciových titulov zo zoznamu DSW Watchlist a na základe týchto výsledkov sú zostavené a otestované stratégie krátkych a dlhých predajov. Výsledky z testovania sú uvedené v tretej kapitole a príslušných prílohách.