Analýza faktorů úspěšnosti podniků - Jankovská, Petra (2011)
Cílem diplomové práce je za použití metod diskriminační analýzy sestrojit index ziskovosti bank pro české podmínky. Základem pro konstrukci indexu jsou běžně používané poměrové ukazatele charakteristické pro bankovní sektor, jejichž vliv na ziskovost byl vyhodnocen jako statisticky významný. Tyto ukazatele jsou vypočteny pro vzorek 16 bank v průběhu tří let, přičemž jednotlivá pozorování byla zařazena do jedné ze dvou skupin podle ziskovosti. Kromě samotné konstrukce indexu a následného popisu výsledků se práce zabývá také stručnou charakteristikou českého bankovního sektoru a jeho vývojem v průběhu sledovaného období. Teoretická část je pak zaměřena především na popis specifik bankovních výkazů a interpretaci poměrových ukazatelů použitých v modelu. Opomenuty nejsou ani základy diskriminační analýzy.