Analýza trhu drahých kovů a diamantů - Suchánková, Veronika (2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je analýza faktorů, které ovlivňují trh drahých kovů pomocí mnou vybrané analýzy. Dílčím cílem je komparace trhu drahých kovů s možností zařazením těchto komodit do investičního portfolia. Úvodní kapitola se zabývá výčtem komodit, nejdůležitějšími komoditními burzami a deriváty. Druhá kapitola již popisuje drahé kovy jednotlivě. První podkapitola analyzuje nabídku a poptávku po daném kovu. Následující pododdíly se specializují na faktory, které ovlivňují cenu drahých kovů jak v historii, tak i v současné době. Analytická část, která uzavírá tuto kapitolu, je založena na výpočtech korelačních koeficientů, průměrného koeficientu růstu a směrodatné odchylce. Poslední kapitola se věnuje diamantům a je rozdělena do dvou větších podkapitol. Nejdříve je zmiňována historie nejvýznamnějších diamantů, charakteristika, druhy nalezišť a nejvýznamnější producenti diamantů. Druhá podkapitola analyzuje ceny přírodních a syntetických diamantů a dále zisk vybrané společnosti z hlediska času. Poslední oddíl se zabývá investicemi do diamantů.