Dopady protekcionismu v současné krizi případová studie NAFTA - Vránková, Jana (2012)
Protekcionistické tendence států se nevyhnuly žádné krizi. Ta současná není výjimkou. Důležitým rozdílem ovšem jsou použité ochranářské nástroje, které se liší. Stoupá obliba netarifních, zejména pak technických opatření. Vlády také sáhly ke skrytější formě protekcionismu, a to k vládní stimulačním balíčkům a aktivitám typu buy-national. Práce se zabývá příčinami těchto změněných poměrů ve světové ekonomice. Zkoumá vliv WTO jako organizace liberalizující obchod na multilaterální úrovni. Zaměřuje se také na regionalismus a regionální integrace, liberalizující obchod na úrovni pouze několika zemí. Všímá si také rozdělení světa na rozvojové a rozvinuté země a reflektuje rozdíly v používaných opatřeních. V praktické části se pak zaměřuje na Severoamerickou zónu volného obchodu, která spojuje dvě rozvinuté a jednu rozvojovou zemi. Zahrnuje také nejsilnější ekonomiku světa, jejíž chování je určující pro další vývoj světového hospodářství. Na tomto příkladě jsou ilustrovány rozdíly v opatřeních přijímaných vládami rozvojových států na jedné straně a rozvinutých zemí na straně druhé. Analyzuje také vliv regionální integrace na tato rozhodnutí a porovnává jej s vlivem WTO. Naznačuje také možnosti rozšiřování zóny volného obchodu jako celku i v případě jednotlivých členských zemí.