Stabilita eurozóny v kontextu dopadů ekonomické krize - Malinová, Lucie (2011)
Cílem diplomové práce je zhodnocení stability eurozóny v kontextu dopadů ekonomické krize. Práce je strukturována do tří kapitol. V rámci této práce byla identifikována teorie optimální měnové oblasti jako stěžejní teoretický podklad pro následnou analýzu, dále byly zvoleny Irsko a Portugalsko jako dvě země představující ohrožené ekonomiky, které byly podrobeny detailnějšímu zkoumání a komparaci. Tyto dvě hlavní části byly pro ucelenost celé práce zasazeny do historického kontextu evropské měnové integrace. První část se tedy zabývá teorií optimální měnové oblasti. Součástí první kapitoly je dále analýza potenciálních přínosů a nákladů měnové oblasti. Druhá kapitola je věnována historickému kontextu měnové integrace v Evropě a nedávnému vývoji zemí eurozóny. Tématem třetí kapitoly je porovnání dopadu krize na irskou a portugalskou ekonomiku. Kapitola se snaží o nalezení hlavních příčin vzniku krize v Irsku a následně v Portugalsku, dále se věnuje dopadům krize na obě ekonomiky a přijatému programu na obnovu stability v souvislosti s čerpáním půjčky od EK, ECB a MMF. V poslední části třetí kapitoly byl vývoj, příčiny i dopady krize v Irsku a Portugalsku navzájem komparovány. Závěr této kapitoly je věnován perspektivám těchto zemí do budoucna.