Analýza příčin stavu veřejných financí ve vybraných státech hospodářské a měnové unie v období 1996 až 2010 - Husarová, Lucie (2011)
Diplomová práce se zabývá tématem fiskální nerovnováhy, která se projevuje v podobě rozpočtových schodků a veřejných dluhů. Cílem je najít hlavní příčiny současného stavu zadluženosti veřejných financí. Práce vychází ze základní hypotézy, že současný stav není zapříčiněn cyklickým poklesem, vyvolaným světovou ekonomickou krizí. Analýza se týká osmi států Evropské unie. Teoretická část se věnuje deskripci teoretických souvislostí v systému veřejných financí, fiskální nerovnováze, problematice hospodářských cyklů a utváření Hospodářské a měnové unie. Analytická část práce rozebírá konkrétní problémy v podobě dlouhodobé nezaměstnanosti, přetrvávajících rozpočtových schodků a nárůstu veřejných i soukromých dluhů konkrétních zemí. Vybraná data jsou prezentovaná pomocí série grafů.