Vliv reformy ekonomické governance EU na postavení Evropské komise - Lukášková, Sára; Abrhám, Josef; Cihelková, Eva, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Potřeba zefektivnit ekonomickou governance EU vyvstala v průběhu finanční krize, kdy se řada členských zemí dostala do vážných hospodářských potíží. Krize dopadla na členské země EU s různou intenzitou, a zdůraznila tak dvě největší slabiny hospodářské a měnové unie: vysokou ekonomickou heterogenitu jednotlivých zemí a až na pár výjimek hluboké veřejné zadlužení. Dosavadní pravidla koordinace hospodářských politik se ukázala jako nedostatečná a obtížně vynutitelná. Tématem diplomové práce je analýza reformy ekonomické governance EU v kontextu postavení Evropské komise. Reforma ekonomické governance byla pro účely této práce zúžena pouze na rozpočtový dohled. Na základě dosavadního fungování hospodářské a měnové unie se práce snaží vysvětlit potřebnost reformy ekonomické governance, klíčové komponenty této reformy a její dopad na mocenské postavení Komise. Analýza je založena na komparaci legislativních norem upravujících rozpočtový dohled před a po implemenataci reformy ekonomické governance.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses