Dopady čerpání strukturálních fondů EU na příkladech mikroregionů Tachovska - Kluch, Radek (2012)
Cílem diplomové práce je zhodnocení vlivu čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU na konkrétní oblasti České republiky, kterou je region Tachovsko a na mikroregionech, které se zde nachází. Dílčím cílem je zjištění, zda sledované mikroregiony splňují svojí úlohu v regionu, a zda existují jiné formy malých regionálních uskupení, které jsou schopny efektivně čerpat a rozdělovat finanční prostředky z fondů EU. V první části práce je stručné vymezení regionální politiky a její uplatňování v ČR, doplněné o popis fondů EU, z kterých plyne podpora do regionů. V další části práce je charakterizován region Tachovsko a jeho mikroregiony. Území je analyzováno jak z ekonomického, tak sociálního hlediska a je provedena SWOT analýza. Navazující kapitola se zabývá operačními programy, které jsou pro zkoumanou oblast relevantní. Stěžejní část práce se zabývá zhodnocením projektů jak v programovém období 2004-2006, tak i v současném 2007-2013. Je vytvořen ucelený přehled všech realizovaných a probíhajících projektů, na kterých jsou zkoumány dopady čerpání prostředků z fondů EU. Na základě získaných poznatků jsou formulována doporučení pro region i oba mikroregiony, jednak v oblasti čerpání fondů, tak i v oblasti aktivity mikroregionů.