Analýza a řízení nákladů - Andrš, Jiří (2012)
Tato diplomová práce se zabývá plánováním a kontrolou nákladů ve stavební společnosti, specializující se především na výstavbu dopravních staveb. V teoretické části se práce nejprve zabývá popisem procesu plánování nákladů a jeho specifik v této společnosti. Cílem v oblasti kontroly nákladů je potom provést u vybraných výkonů analýzu odchylek a na základě jejích výsledků udělit případná doporučení pro úpravu standardů jednicových nákladů. Poslední část práce se věnuje návrhu vhodné metody pro kontrolu nákladů výkonů, a to na základě Paretova principu a nastavení tolerančních intervalů výše nákladů. Jejich překročení znamená nutnost zvláštní kontroly těchto nákladů a vysvětlení důvodů vzniku zvýšené odchylky.