Geopolitický význam Turecka perspektivy zahraniční politiky - Avdic, Adisa (2012)
Za deset let vlády Strany spravedlnosti a rozvoje (Adalet ve Kalkinma Partisi - AKP) došlo k významné změně v turecké zahraniční politice. Tradiční koncepce, která prosazovala neutralitu a status quo, dala místo novému přístupu, který má za cíl využít veškerého potenciálu země (geografického, historického, kulturního i ekonomického). Tato nová koncepce zahraniční politiky je označována jako doktrína strategické hlubiny (Stratejik Derinlik podle stejnojmenné knihy tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutogla). Cílem této práce je zhodnotit novou koncepci turecké zahraniční politiky a následně na jejím základě analyzovat vztahy Turecka s vybranými státy. V práci jsou obsažena tato témata: charakter Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v kontextu politického vývoje; Davotoglova doktrina strategické hlubiny, která se promítá v reálné politice s důrazem na politiku nulových problémů se sousedy; fungování nové zahraniční politiky Turecka ve vztahu k prioritním zemím.