Tradice a současnost česko-nizozemských vztahů - Smrčinová, Tereza (2012)
Diplomová práce analyzuje vývoj vzájemných česko-nizozemských vztahů od prvních středověkých kontaktů až do současnosti. Práce je rozdělena do jednotlivých kapitol chronologicky, ale důraz je kladen i díky množství pramenů na 20. století. Bilaterální vztahy těchto dvou aktérů mezinárodních vztahů jsou zkoumány na úrovni politické, ekonomické a kulturní. Práce vychází především z archivních pramenů Ministerstva zahraničních věcí ČR a je prvním obdobným přehledem vzájemných česko-nizozemských vztahů ve třech výše zmíněných rovinách.