Mexiko a boj s drogami - Kadlecová, Markéta (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou boje s drogami v Mexiku. Analyzuje vývoj obchodu s drogami, příčiny jeho vzniku a jakou roli zde hrály Spojené státy americké. Rovněž sleduje protidrogové politiky obou států a jejich společné programy a operace. Jedním z nich je i Iniciativa Mérida, program finanční pomoci Mexiku v boji proti drogám. Cílem této práce je také představit současnou mexickou drogovou produkci a drogové kartely. Závěrečná část pak nabízí pohled na posledních několik let, kdy mexická válka proti drogám eskalovala, a nastiňuje možná řešení aktuální situace.