Etika v auditu. Audit a podvod - Machač, Michal; Dvořáček, Jiří, 1947-; Tondlová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce popisuje etiku v profesi externího a interního auditu. Poskytuje ucelený přehled o etice, od jejích základních pojmů až po etiku ve společnostech. Pojednává o auditu, jeho historii, organizacích, zákonu Sarbanes -- Oxley a etických souvislostech auditorské profese. Věnuje se etickým kodexům externího a interního auditu, zákonu o auditorech a vybraným standardům interního auditu věnovaným etice. Práce ve své teoretické části čtenáře také seznamuje s tématem podvodu, jeho základy, podvody ve společnostech a auditu. Praktická část diplomové práce je zaměřena na konkrétní případy podvodů ve společnostech v souvislosti s (ne)etickým chováním jejich auditorů. Zabývá se historií a příčinami pádu auditorské společnosti Arthur Andersen. Neetické chování této společnosti ukazuje na příkladech podvodů jejích klientů, amerických společností Enron, WorldCom, Sunbeam a Waste Management. Práce se kromě toho zabývá nejnovějším podvodem ve společnosti Olympus a podílem jeho interního auditu. České prostředí zastupuje případ auditorské společnosti Deloitte.
Vedoucí práce: Jiří Dvořáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses