Využití operačního výzkumu při navrhování linek v městské hromadné dopravě - Fator, Jiří; Fábry, Jan, 1967-; Mervart, Michal, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato diplomová práce zkoumá problém plánování linek v městské hromadné dopravě jako předmět operačního výzkumu. Vychází z teorie grafů a vytváří specifický model sítě, odpovídající skutečné existující síti. Každá linka je vyjádřena jako tok částí sítě za respektování přidaných omezení. Cílem je optimalizovat stávající linkové vedení snížením počtu provozovaných linek a vytvořit tak přehlednější vedení. Zkoumaná síť není výrazně zdeformována pro potřeby běžně používaných modelů, ale naopak model je vytvořen na míru konkrétní síti, a to tramvajové dopravě v Praze. Nejde tedy o pouhý výběr některých linek z definované množiny linek. Tok sítí je vypočítán, aby splnil podmínky obslužnosti a propustnosti každého úseku. Výsledek by měl poskytnout konkrétní trasy každé provozované linky.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses