Analýza současného vývoje pojistného trhu - Vinante, Petr (2012)
Cílem této práce je identifikovat a podrobit rozboru aktuální fenomény na pojistném trhu a z nich vyplývající příležitosti či problémy. Práce v podstatě mapuje výrazné skutečnosti, o kterých odborná veřejnost v oblasti pojišťovnictví v současnosti nejvíce diskutuje. Každá jednotlivá kapitola podává ucelený obraz o jednom konkrétním problému či jevu. Na základě vlastní úvahy nastiňuji odpovědi na otázky spojené s budoucím vývojem. Vzhledem k rozdílné povaze těchto skutečností je každá rozebírána odlišnou metodou. 1. Zrušení výjimky z "antidiskriminační" směrnice 2. Změna charakteru katastrofických rizik: zemětřesení v Japonsku v březnu 2011 a majetkové pojištění 3. Bankopojištění ve formě jednorázově placeného životního pojištění 4. Penzijní reforma jako příležitost pro sektor soukromého pojišťovnictví (komparace názorových proudů) 5. Důvody propadu výkonnosti trhu neživotního pojištění