Analýza současného vývoje pojistného trhu - Vinante, Petr; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Hroch, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Cílem této práce je identifikovat a podrobit rozboru aktuální fenomény na pojistném trhu a z nich vyplývající příležitosti či problémy. Práce v podstatě mapuje výrazné skutečnosti, o kterých odborná veřejnost v oblasti pojišťovnictví v současnosti nejvíce diskutuje. Každá jednotlivá kapitola podává ucelený obraz o jednom konkrétním problému či jevu. Na základě vlastní úvahy nastiňuji odpovědi na otázky spojené s budoucím vývojem. Vzhledem k rozdílné povaze těchto skutečností je každá rozebírána odlišnou metodou. 1. Zrušení výjimky z "antidiskriminační" směrnice 2. Změna charakteru katastrofických rizik: zemětřesení v Japonsku v březnu 2011 a majetkové pojištění 3. Bankopojištění ve formě jednorázově placeného životního pojištění 4. Penzijní reforma jako příležitost pro sektor soukromého pojišťovnictví (komparace názorových proudů) 5. Důvody propadu výkonnosti trhu neživotního pojištění
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses