"Analýza podpory výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů v České republice a v některých vyspělých zemích, změny v letech 2010 - 2012" - Juklíček, Jan; Jílek, Josef, 1957-; Gregárek, Matěj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou politiky České republiky v podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, především jejích změn v letech 2010 - 2012, a faktorů ovlivňujících podobu této politiky. Pro poskytnutí uceleného obrazu o energetické situaci v České republice je analyzován potenciál obnovitelných a neobnovitelných zdrojů, kvalita přenosové soustavy elektrické energie, skladba energetického mixu, náklady na zdroje energie a jejich vliv na životní prostředí. Světovým trendem ve většině vyspělých zemí je rozvoj obnovitelných zdrojů. To neplatí pro Českou republiku, která se zaměřuje na rozvoj jaderné energetiky a snížení podpory obnovitelných zdrojů. Přesto je v plánu naplnění indikativního cíle stanoveného Evropskou Unií do roku 2020. Analýza politiky podpory obnovitelných zdrojů v České republice je prováděna v komparaci s Evropskou unií, Spojenými státy americkými a Čínskou lidovou republikou. Hlavním cílem je zhodnocení politiky podpory obnovitelných zdrojů v České republice a doporučení na její možná zlepšení.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses