Právní aspekty fenoménu tzv. nespolupracujícího pacienta - Minářová, Zuzana; Vondráček, Jan; Pauly, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce se zabývá fenoménem tzv. nespolupracujícího pacienta, tedy pacienta, který nespolupracuje s lékařem při nařízené léčbě, nedodržuje doporučení lékařem vydaná, zatajuje informace o svém zdravotním stavu apod. V práci je tento fenomén vymezen a jsou uvedeny jeho právní aspekty, zejména odpovědnostního rázu. Práce vychází z několika východisek -- především z toho, že fenomén nespolupracujícího pacienta má nezanedbatelné ekonomické pozadí a existuje a projevuje se v ekonomickém prostředí. Vzhledem k tomu, že podstata nespolupracujícího pacienta tkví v nedostatku součinnosti při poskytování zdravotní péče, resp. zdravotních služeb, věnuje se další část práce právě přehledu nejvýznamnějších práv, ale také povinností pacienta, které mají souvztažnost k tématu bakalářské práce. Nosná část práce se potom věnuje některým platným institutům, které by měly napomáhat vztahu mezi pacientem a lékařem ovlivnit pacientovo chování a přístup k léčbě a tedy napomáhat ke snížení nespolupráce pacienta.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses