Mexiko - strategický partner EU v Latinské Americe (stav, problémy a budoucnost vztahů) - Novák, Ondřej; Cihelková, Eva, 1952-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Cílem diplomové práce je analýza vzájemných vztahů Evropské unie a Spojených států mexických realizovaných na bázi Dohody o hospodářském partnerství, politické koordinaci a spolupráci (všeobecná dohoda). První část práce se věnuje historickému vývoji vztahů EU -- Mexiko zasazenému do kontextu evropsko-latinskoamerických vztahů. Je definován pojem strategické partnerství a motivy obou partnerů pro uzavření těsnější spolupráce. Je také rozebrán text dohody. Ve druhé části je provedena samotná analýza vztahů, konkrétně tří dohodových pilířů. Text se zabývá postupně obchodem, formátem politického dialogu a celou řadou programů a projektů rozvojové spolupráce. Ve třetí části se pak nachází závěrečná syntéza získaných poznatků. Je popsán současný stav vztahů, úspěchy, kterých bylo za jedenáct let trvání dohody dosaženo, ale také přetrvávající problémy, které zatím brání intenzívnějšímu rozvoji jejich vztahů. Zvláštní pozornost je věnována dialogu s občanskou společností, který je považován za nedostatečný. Na základě znalostí dané problematiky se pak autor snaží odhadnout možný budoucí vývoj vztahů EU a Mexika. První stanovená hypotéza, v níž se autor domnívá, že všeobecná dohoda zdaleka nedosáhla svého potenciálu, byla potvrzena. Druhá hypotéza, podle níž trvá zejména ve vnějších ekonomických vztazích Mexika jednoznačná dominace Spojených států amerických, byla rovněž potvrzena. Děje se tak i přes intenzívní rozvoj vztahů EU -- Mexiko v poslední dekádě, což znamená, že se je Mexiku nepodařilo diverzifikovat do takové míry, aby se dominantní postavení USA v tomto kontextu snížilo.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses