Mezinárodní pomoc vládních, nevládních a neziskových organizací při přírodních katastrofách s aplikací na Haiti - Urban, Oto; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Granja, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat působení hlavních aktérů v oblasti humanitární pomoci a zhodnotit jejich spolupráci a efektivnost. Úlohou práce bylo také poukázat na to, že humanitární a rozvojová pomoc v rozvojových zemích nemusí vždy nutně přinášet očekávané výsledky. Nízká efektivita humanitárních aktivit není jen důsledkem nedostatečné koordinace humanitárních organizací, ale je především způsobená charakteristikami dané země, jejími institucemi, nastavenými pravidly a neexistující demokracií. Na základě této skutečnosti byla v práci provedena analýza humanitární pomoci Haiti, které se do povědomí veřejnosti celého světa dostalo kvůli devastujícímu zemětřesení v lednu roku 2010, ačkoliv byla jeho ekonomika již dlouhou dobu předtím v neutěšeném stavu. Dále práce poukazuje na některé chyby humanitárních organizací v nejdůležitějších sektorech a navrhuje jejich řešení, aby se v budoucnosti těmto problémům předešlo. Východisko vidím v posunu od krátkodobé pasivní pomoci směrem k pomoci aktivní a dlouhodobé.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses