Ohrožené skupiny obyvatel na trhu práce se zaměřením na osoby starší padesáti let - Urbanová, Lucie; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Křížek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Hospodářský cyklus významně ovlivnil trhy práce u nás i ve světě, a zapříčinil tak zvýšení nezaměstnanosti, kterou pocítili především znevýhodněné skupiny obyvatel na trhu práce. Diplomová práce vychází z hypotézy, podle které osobám starším padesáti let hrozí, více než jiným skupinám, sociální vyloučení plynoucí z rizika dlouhotrvající nezaměstnanosti a obtížného návratu do zaměstnání. S ohledem na budoucí demografický vývoj a s ním související fakt neustálého prodlužování věkové hranice odchodu do důchodu, je nutné analyzovat bariéry a možnosti k časově delšímu profesnímu uplatnění. V teoretické části práce je charakterizován trh práce a jeho nedokonalosti, za použití deskriptivní metody. V části analytické je zkoumána účelnost a účinnost nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v okrese Jindřichův Hradec. V závěru práce jsou vyhodnoceny výsledky analýzy. Cílem diplomové práce je na základě sekundární analýzy zjistit, jaké je postavení uchazečů starších padesáti let na českém trhu práce a vyhodnotit, jak k tomuto postavení přispívá aktivní politika zaměstnanosti na regionální úrovni v okrese Jindřichův Hradec.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses