Monopolizace obranných agentur Je stát nevyhnutelný? - Jonáš, Josef (2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou udržitelnosti a stability anarchie v dlouhém období. Zhodnoceny a s empirickými pozorováními anarchických společností jsou srovnány teorie Roberta Nozicka, Tylera Cowena a Randalla G. Holcomba ukazující nevyhnutelný vznik státu z přirozeného stavu. Představeny a zanalyzovány jsou i návrhy na možné vyhnutí se vzniku státu i přes případnou tendenci anarchie k monopolizaci v podobě vertikálně integrovaných proprietárních komunit, nápravného státu a ideologií. Výsledkem práce je zpochybnění teorií popisujících nevyhnutelný vznik státu i prvních dvou návrhů na vyřešení tohoto problému. V závěru práce je vyzdvihnuta role ideologie jako rozhodujícího faktoru v dosažení a udržení anarchie v dlouhém období.