Monopolizace obranných agentur Je stát nevyhnutelný? - Jonáš, Josef; Šíma, Josef, 1972-; Běláčková, Vendula, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou udržitelnosti a stability anarchie v dlouhém období. Zhodnoceny a s empirickými pozorováními anarchických společností jsou srovnány teorie Roberta Nozicka, Tylera Cowena a Randalla G. Holcomba ukazující nevyhnutelný vznik státu z přirozeného stavu. Představeny a zanalyzovány jsou i návrhy na možné vyhnutí se vzniku státu i přes případnou tendenci anarchie k monopolizaci v podobě vertikálně integrovaných proprietárních komunit, nápravného státu a ideologií. Výsledkem práce je zpochybnění teorií popisujících nevyhnutelný vznik státu i prvních dvou návrhů na vyřešení tohoto problému. V závěru práce je vyzdvihnuta role ideologie jako rozhodujícího faktoru v dosažení a udržení anarchie v dlouhém období.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses