Čína jako možný světový hegemon - vybrané aspekty - Vorel, Tomáš, 1986- (2011)
Práce se zabývá analýzou Číny z pohledu její možné hegemonie, kterou vyjadřují tři různé atributy. Ekonomický atribut pracuje s hospodářskou výkonností země. Tu tvoří úroveň HDP a různé její komponenty a dále zahraniční obchod, kde je nejzásadnější vliv importní pozice země. V atributu finančním jde o ty prvky hegemonie, které jsou spojeny s funkcí měny země jako klíčové světové měny a s velikostí finančních, resp. kapitálových trhů. Posledním je atributdiplomatický, v jehož rámci je země posuzována na základě armádních výdajů a pozice v mezinárodních institucích.