Vztahy Európskej únie a Číny - Ťažká, Andrea (2012)
Diplomová práca analyzuje súčastné vzťahy medzi EU a Čínou s dôrazom na ekonomickú oblasť spolupráce. Práca je členená do troch kapitol. Prvá kapitola rozoberá vonkajšie vzťahy oboch aktérov uplatňované v regióne juhovýchodnej Ázie. Pozornosť je v tomto rozbore venovaná ako ekonomickej, tak politickej dimenzii. Druhá kapitola poskytuje náhľad do vzájomných vzťahov EU-Čína od 90. rokov do súčastnosti. Dôraz je kladený na obchodné a investičné vzťahy. Tretia kapitola je zhodnotením súčastného partnerstva EU a Číny so zameraním na dosiahnuté úspechy, no zároveň aj na problematické body, ktoré zatiaľ brzdia ďalší rozvoj vzájomných vzťahov.