Reálná konvergence ekonomik a její narušení hospodářskou krizí - Horáček, Martin (2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou otázky přibližování či oddálování (konvergence či divergence) ekonomiky České republiky a ekonomiky Německa, ekonomiky Řecka a Německa a ekonomiky Číny a Spojených států amerických. Analýza probíhá v kontextu vývoje hrubého domácího produktu na hlavu přepočteného dle parity kupní síly a procentního vládního dluhu vůči hrubému domácímu produktu v posledních zhruba 20 až 25 letech a dále se zaměřuje na analýzu dopadu celosvětové hospodářské krize z konce roku 2007 na konvergenci ekonomik. Z analýzy vyplynul dopad hospodářské krize všechny tři skupiny zkoumaných ekonomik, a to posílení konvergence v případě Číny ke Spojeným státům a změna z konvergence na divergenci v případě České republiky i Řecka k Německu.