Súčasné politické umenie ako zrkadlo doby - Kráľová, Ľuboslava; Rataj, Jan, 1951-; Houda, Přemysl, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Diplomová práca Súčasné politické umenie ako zrkadlo doby je práca zameraná na definovanie vzťahu umenia a politickosti. Vychádza z tézy Borisa Groysa, že každé umenie je v istom zmysle politické, keďže vychádza z konkrétnych a daných socio-politických pomerov. Práca ale na dané umenie nazerá prostredníctvom jeho podkategórie aktivistického umenia súčasnosti. Zároveň sú dané umelecké prejavy chápané v sociálnych dejinách umenia ako opozitum voči formám spolitizovaného umenia futurizmu, nemeckého národného socializmu a sovietskeho socialistického realizmu. Hlavným cieľom práce bolo pochopenie tvorby súčasných českých a slovenských autorov a autoriek v oblasti výtvarného vizuálneho umenia ako svedomia doby. Predovšetkým v zmysle nimi dobrovoľne prevzatej občianskej zodpovednosti za dianie vo vlastnej krajine. Čo sa odráža v zobrazovaných témach dráždiacich a šokujúcich verejnosť. Záverom je charakteristika súčasného politického umenia ako nonkonformného a preto i určujúceho problematické otázky súčasnej spoločnosti.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses