Evropská komise a její role při formování kolektivní identity v EU - Havlíček, Tomáš (2012)
Práce se zabývá problematikou formování evropské veřejné sféry za pomoci kulturní politiky a evropské kolektivní identity. Vycházím z předpokladu, že v současném globalizovaném světě je funkce národních států oslabena. Proto věřím, že je pro evropské státy výhodné delegovat některé své pravomoci na mezinárodní organizaci, kterou Evropská Unie je. Věřím, že díky rozvinutější evropské veřejné sféře může dojít ke zvýšení konkurence schopnosti v ekonomické, politické i sociální sféře. Moje práce se snaží odpovědět na otázku, jak tato evropská veřejná sféra může být formována. Proto se zaměřuji na Evropskou komisi, která jako jediná z evropských institucí je akceschopným exekutivním orgánem EU, která má za úkol prosazovat evropské (nadnárodní) zájmy. Ve své práci jsem tak podrobil jeden z jejich programů analýze. Tímto programem se stal program ERASMUS -- program na studentskou výměnu. Díky analýze vývoje kulturní politiky, programu ERASMUS jsem byl schopen v závěru práce odpovědět na otázky, proč je důležité vytvořit evropskou veřejnou sféru a zda se o tento cíl Evropská komise snaží.