Vplyv judikatúry ESD na voľný pohyb tovaru na vnútornom trhu EÚ - Jakabovičová, Lucia (2012)
Táto práca sa snaží postihnúť vznik, formovanie pravidiel a podstatu fungovania voľného pohybu tovaru na vnútornom trhu EÚ a úlohu, ktorú v tejto oblasti zohrala a dodnes zohráva judikatúra Európskeho súdneho dvora (ESD), dnes Súdneho dvora Európskej únie. Najskôr sa venuje vnútornému trhu EÚ a voľnému pohybu tovaru, významu vnútorného trhu pre európsku integráciu, vývojom voľného pohybu tovaru v kontexte vývoja samotného vnútorného trhu a základnými charakteristikami tejto slobody. Ďalej sa zaoberá právnou úpravou vnútorného trhu a voľného pohybu tovaru, Súdnym dvorom EÚ ako jednou z hlavných inštitúcií EÚ, jeho úlohou, právomocami, zložením a jednotlivým typom konaní pred týmto súdnym orgánom, pričom neopomína zmeny, ktoré svojim vstupom v platnosť priniesla Lisabonská zmluva. Záverečnú časť práce tvorí analýza vybraných rozhodnutí ESD, ktoré pre voľný pohyb tovaru považujeme za najdôležitejšie. Práca ponúka celkový pohľad na skúmanú problematiku, z ktorého vyplýva, že judikatúra ESD plnila v oblasti voľného pohybu tovaru nezastupiteľnú úlohu a výrazným spôsobom ovplyvnila jeho fungovanie.