Analýza využití finančních prostředků z Evropské unie pro podporu rozvoje cestovního ruchu Olomouckého kraje - Růžičková, Lucie; Netková, Jarmila; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou využití finančních prostředků z fondů Evropské unie pro rozvoj cestovního ruchu v Olomouckém kraji. Cílem je zjistit, zda může finanční podpora z fondů Evropské unie napomoci k rozvoji kraje a zvýšení jeho turistického potenciálu. První kapitola je teoretická a věnuje se regionální a strukturální politice Evropské unie. Je charakterizován vývoj regionální politiky EU a představeny hlavní cíle pro programové období 2004 - 2006 a 2007 - 2013. Stručně jsou popsány jednotlivé fondy financující regionální a strukturální politiku EU. V práci je dále nastíněna politika hospodářské a sociální soudržnosti EU v České Republice a její možnosti čerpání finančních prostředků z fondů EU. Podrobněji je představen operační program ROP NUTS II Střední Morava, který může být využit pro podporu rozvoje cestovního ruchu v Olomouckém kraji. Druhá kapitola je praktická a sestává ze dvou částí. V první je nastíněna socioekonomická charakteristika Olomouckého kraje a zanalyzován potenciál regionu pro rozvoj cestovního ruchu. V rámci charakterizace OK je provedena i SWOT analýza, na jejímž základě jsou navržena řešení problematických oblastí. V druhé části je uveden konkrétní příklad úspěšného projektu, který byl realizován v Olomouckém kraji a je provedena analýza jeho dopadu na rozvoj cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Jarmila Netková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses