EFEKTIVNOST ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE VE SROVNÁNÍ S PODPOROU OBCHODU možnosti zkvalitnění pomoci zapojením České exportní banky - Buchlová, Helena; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Granja, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na zjišťování efektivity rozvojové spolupráce a jejího srovnání s efektivitou podpory zapojení rozvojových zemí do mezinárodního obchodu. Hlavním cílem studie je zjistit, zda je možné zvýšit efektivnost rozvojové spolupráce právě spojením s podporou obchodu. Zároveň jsou prošetřeny možnosti České exportní banky participovat na takových opatřeních. Pro zjištění efektivnosti je zkoumána, prostřednictvím Pearsonova korelačního koeficientu, závislost mezi objemy přijaté rozvojové pomoci a otevřenosti ekonomik s hrubým domácím produktem, hrubým národním důchodem na obyvatele a nedějí dožití při narození. Tyto indikátory byly převzaty z databází OECD a WB. Výsledky ukázaly, že otevřenost ekonomiky má mnohem pozitivnější vliv na zkoumané indikátory ekonomické a životní situace v rozvojových zemích, než tomu je u objemu přijaté rozvojové pomoci. Šetření v České exportní bance ukázalo nejednotnost v názorech, avšak potvrdilo, že užší propojení rozvojové pomoci s obchodní sférou je žádoucí. Z dlouhodobého hlediska je tedy efektivní podporovat zapojení rozvojových ekonomik do mezinárodního obchodu a investování prostředků rozvojové pomoci do potřebného teoretického i technologického zázemí.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses