Srovnání trhů taxislužby ve vybraných metropolích. - Páchová, Markéta; Zemplinerová, Alena; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce se zabývá přístupy státního sektoru k trhu taxislužeb. Diskutuje potřebnost regulací v této oblasti. Jádrem celé práce je empirická analýza trhů v Londýně, Dublinu, Paříži, Stockholmu, New Yorku a Praze. V rámci komplexnosti pohledu jsou porovnávány také trhy PHV (private hire vehicle), které poskytují služby jako taxi, pouze jsou jinak regulované. Trhy porovnávám jak z hlediska nabídky -- množství vozů na obyvatele a ceny, tak z hlediska poptávky -- využití vozů, spokojenost zákazníků. Na základě srovnání těchto trhů se snažím zjistit, zda je možné některý z přístupů označit za optimální nebo zda najdeme lepší výsledky spíše u regulovaných či deregulovaných trhů. Dále uvádím případovou studii deregulace vstupu do odvětví v Dublinu, která odpovídá na otázky, jakým způsobem deregulaci nejlépe provádět. Zaměřuji se také některé doporučení pro pražskou taxislužbu.
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses