Izraelské osady na okupovaném území jako vnitropolitický i zahraničně politický problém - Janeček, Pavel (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem izraelských osad na okupovaném území Palestiny. Předmětem zkoumání je zde otázka, do jaké míry podporují izraelské osady na okupovaném území vnitropolitickou a zahraničně politickou integritu státu Izrael. Při hledání odpovědi na tuto otázku vycházíme zejména z analýzy role, kterou izraelské osady hrají. Tato analýza je vedena jednak z historického hlediska, a to i ve vztahu k hnutí sionismu, jednak z hlediska osad, zde se analýza týká zejména otázek typologie osad, mechanismu získávání půdy a motivace samotných osadníků, jednak z hlediska vnitropolitických vztahů a mezinárodního práva. Tato analýza potvrdila, že bezpečnostní a geopolitická situace Izraele je natolik komplexní, že zde neexistují jednoduchá a nekontroverzní řešení. Nicméně i přes všechna negativa spojená s osadami, je existence osad pro bezpečnostní politiku Izraele nezbytná.