Izraelské osady na okupovaném území jako vnitropolitický i zahraničně politický problém - Janeček, Pavel; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem izraelských osad na okupovaném území Palestiny. Předmětem zkoumání je zde otázka, do jaké míry podporují izraelské osady na okupovaném území vnitropolitickou a zahraničně politickou integritu státu Izrael. Při hledání odpovědi na tuto otázku vycházíme zejména z analýzy role, kterou izraelské osady hrají. Tato analýza je vedena jednak z historického hlediska, a to i ve vztahu k hnutí sionismu, jednak z hlediska osad, zde se analýza týká zejména otázek typologie osad, mechanismu získávání půdy a motivace samotných osadníků, jednak z hlediska vnitropolitických vztahů a mezinárodního práva. Tato analýza potvrdila, že bezpečnostní a geopolitická situace Izraele je natolik komplexní, že zde neexistují jednoduchá a nekontroverzní řešení. Nicméně i přes všechna negativa spojená s osadami, je existence osad pro bezpečnostní politiku Izraele nezbytná.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses