Konflikt v Jugoslávii a světoví političtí hráči - Bidlová, Veronika (2012)
Bakalářská práce analyzuje ozbrojené konflikty, které proběhly v 90. letech 20. století v souvislosti s rozpadem bývalé Jugoslávie v Chorvatsku, v Bosně a Hercegovině a v Kosovu. Autorka se zaměřuje na otázku, jak se světoví političtí hráči postavili k těmto konfliktům a jak se v nich angažovali, a to před jejich vypuknutím, v průběhu, při ukončení i při následném mírovém uspořádání. Cílem práce je prokázat, že obrovská brutalita analyzovaných konfliktů byla do značné míry umožněna váhavým a nejednotným postojem světových politických hráčů.