Opoziční smlouva - předpoklady, formy a důsledky politické patronáže v ČR - Zběžková, Tereza (2012)
Práce se zabývá stranickou patronáží v České republice, konkrétně v kontextu tzv. opoziční smlouvy, tedy období menšinové vlády ČSSD v letech 1998-2002. Patronáž je pojem, který se v poslední době dostává do popředí vědeckého zájmu. Významnou částí této práce tak je vymezení různých pojetí stranické patronáže a upřesnění souvislostí s blízkými pojmy klientelismu a korupce. Politické uspořádání tak, jak ho stanovila opoziční smlouva, bylo předmětem mnohých diskusí a připodobňováno ke kartelovému stranickému uspořádání, práce analyzuje významné události tohoto období na pozadí teorie kartelové strany a vyvozuje závěry o aplikaci této teorie v českém prostředí. Období opoziční smlouvy je dodnes vzpomínáno v souvislosti s rozšířením korupce a klientelistických vazeb, práce se snaží ověřit tuto interpretaci a naznačit možné další tendence, které k rozšíření těchto praktik v české politice mohly přispět. Vedle klientelismu a korupce je speciální pozornost věnována právě podobě stranické patronáže. V první části jsou vymezeny teoretické pojmy, klientelismus, korupce, patronáž a teorie kartelové strany. V další části je představena opoziční smlouva, okolnosti jejího vzniku a následuje aplikace teorie kartelové strany na politické uspořádání tohoto období. V poslední části je představena podoba stranické patronáže v České republice se zaměřením na kontext opoziční smlouvy a přetrvávající tendence.