Analýza problémov dlhodobej archivácie dokumentov a prístupy k ich riešeniu - Klimko, Jozef; Šedivá, Zuzana, 1961-; Benáčanová, Helena, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Diplomová práca rozoberá dlhodobú archivácii dokumentov a problémy s tým súvisiace. Na úvod práce sú zadefinované pojmy ako je dokument, digitálny dokument a životný cyklus, ktorým prechádza. V ďalších častiach sa práca venuje vybraných štandardom a do poručeniam, metadátam, najpoužívanejším prístupom v tejto oblasti, ktorými sú migrácia a emulácia, používanými technologickými prostriedkami a na záver sú zohľadnené bezpečnostné hľadiská dlhodobej archivácie. Posledná časť práce sa zaoberá súčasne trendmi v tejto oblasti a prebiehajúcimi projektmi v európskej únii, ktoré začali začiatkom minulého roku. Tieto projekty ukazujú nové možnosti a v tejto oblasti. Z dvanástich projektov boli vybrané štyri zaujímavé projekty (ARCOMEM, ENSURE, TIMBUS, SCAPE), ktoré sú následne popísané z rôznych pohľadov, porovnané a zhodnotené.
Vedoucí práce: Zuzana Šedivá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses