Lázeňské služby pro děti a dorost - Martinásková, Marie (2011)
Léčebné lázeňství má v České republice vybudovanou dlouhou tradici. Lázeňská léčba dětí a dorostu má svoje postavení v léčebném procesu a vykazuje velmi dobré výsledky v případě chronicky nemocných dětí.V současné době dochází, či již došlo, v České republice v rámci legislativy k několika změnám, které podmínky pro lázeňskou péči o děti a dorost nově upravují a mohou ovlivnit její další vývoj. Cílem práce je podat ucelený pohled na problematiku českého lázeňství pro děti a dorost, analyzovat jeho vývoj v posledních letech, popsat jeho hlavní charakteristiky a odhalit problémy, se kterými se v poslední době lázeňství pro děti a dorost potýká. Lázeňství pro děti a dorost bylo zkoumáno z pohledu lázeňského zařízení, zdravotní pojišťovny, organizace sdružující lázně i z pohledu rodičů léčených dětí. Lázeňská zařízení pro děti a dorost se budou pravděpodobně v příštích letech potýkat s problémy a jejich další rozvoj nebude snadný. Nerovnoměrné vytížení kapacit, zpřísnění pravidel pro poskytování komplexní lázeňské péče, snížení ošetřovací doby, zhoršení možnosti opakování pobytu pro některé klienty a nedávné zvýšení regulačních poplatků budou českému lázeňství pro děti a dorost ztěžovat další cestu.