Izraelsko-palestinské vztahy a jejich dopad na pásmo Gazy a Západní břeh - Lisá, Andrea; Pavlík, Petr, 1957-; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce se věnuje dopadu událostí, které nastaly v souvislosti s palestinsko-izraelským konfliktem. Zaměřuje se přitom na to, jaké socioekonomické dopady měly tyto události na pásmo Gazy a Západní břeh. Práce nejdříve shrnuje vývoj v oblasti dnešního Izraele, pásma Gazy a Západního břehu od období před vznikem státu Izrael až do současnosti. Na tento vývoj navazuje druhá kapitola zaměřující na socioekonomickou charakteristiku těchto území od roku 1967 do současnosti. Tato kapitola poukazuje na vliv okupace na socioekonomickou situaci výše uvedených oblastí, popisuje socioekonomické změny, které nastaly příchodem mírových jednání v 90. letech a vysvětluje vliv současného dění na socioekonomickou situaci obou oblastí. Práce je zakončena kapitolou věnující se zásadním problémům, které se objevují při jednáních o konečném statusu palestinských území, včetně těch ekonomických, a nastiňuje možná řešení těchto otázek v případě hypotetického rozhodnutí o existenci dvou nezávislých států -- Palestiny a Izraele.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses