Rozhodování veřejné správy o nemotorové dopravě - Procházka, Lukáš (2012)
Tato práce pojednává o způsobech, jakými mohou různé orgány veřejné správy ovlivňovat rozvoj nemotorové dopravy, zejména cyklistické. Jsou zde popsány jednotlivé úrovně veřejné správy a jejich související kompetence, formy financování a způsoby rozhodování, jakož i teorie manažerského rozhodování. Dále jsou v tomto textu definovány základní pojmy týkající se nemotorové dopravy a rozebrány veškeré typy pozemních komunikací a jejich vlastnictví. Především si však tato práce klade za cíl seznámit čtenáře s jednotlivými způsoby nemotorové dopravy, jako jsou například pěší chůze a jízdní kolo, porovnat výhody a nevýhody těchto dopravních prostředků, analyzovat klíčové problémy, kterým musí čelit, není-li jim poskytnut vlastní osobní prostor v síti městských komunikací, a navrhnout možná východiska. Základním posláním této práce je poukázat na skrytou efektivitu nemotorových dopravních prostředků právě v městské individuální přepravě a seznámit čtenáře s moderními systémy, sloužícími k rozvoji tohoto ekologického způsobu dopravy.