Vliv finanční krize na hodnoty finančních ukazatelů evropských společností - Večerek, Petr; Marek, Petr; Jakoubek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Obsahem této práce je zobrazení vlivu finanční krize na hodnoty ukazatelů obratovosti celkových aktiv, obratovosti stálých aktiv, obratovosti oběžných aktiv, obchodního deficitu, běžné likvidity, pohotové likvidity, okamžité likvidity, rentability celkového kapitálu, rentability vlastního kapitálu, rentability tržeb, ukazatele věřitelského rizika a ukazatele produktivity práce. Práce se týká společností z průmyslových odvětví vybraných zemí Evropské unie. Zpracovaná data jsou z let 2006 až 2009. Na hodnotách všech ukazatelů byl zaznamenán nástup finanční krize. U ukazatelů obratovosti, rentability, věřitelského rizika a produktivity práce došlo vlivem krize k poklesu hodnot způsobeném poklesem výnosů společností. U ukazatelů likvidity došlo u zkoumaných průmyslových podniků při nástupu krize k růstu hodnot těchto ukazatelů způsobené v nejvyšší míře růstem pohledávek. Celkově mělo za zkoumané období nejlepší hodnoty zkoumaných ukazatelů pro průmyslové podniky ze zemí Německo, Irsko a Velká Británie. Nejhorší hodnoty měla Francie, Portugalsko a Itálie. Z pohledu odvětví se nejlépe vedlo odvětví CA "Těžba energetických surovin", E "Výroba a rozvod elektrické energie, plynu a vody" a CB "Těžba ostatních nerostných surovin". Nejhorším odvětvím bylo DC "Výroba usní a výrobků z usně", DD "Zpracování dřeva, výroba dřevěných výrobků kromě nábytku" a DM "Výroba dopravních prostředků a zařízení".
Vedoucí práce: Petr Marek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses