Multiagentní simulace - státní zásahy do trhu s nájemními byty - Janovský, Lukáš; Šalamon, Tomáš; Hradecká, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Diplomová práce se zaměřuje na využití multiagentních systémů při modelování trhu s nájemními byty. Cílem práce bylo v první části vytvořit takovou simulaci, která by přinesla nový pohled na vývoj celého trhu. Pro tento účel byla vybrána poměrně mladá metodika Agentology, jež byla po vypracování modelu podrobena kritice, což bylo sekundárním cílem. Práce je rozdělena do dvou základních částí. V první, teoretické části, je popisován trh s nájemními byty, a jsou zde rozebírány nejdůležitější faktory ovlivňující jeho stav. Zároveň jsou v této kapitole popsány nejvýznamnější státní intervence do tohoto trhu, tak jak je můžeme znát z bytových politik. V další fázi je pak čtenář, v rámci pochopení celé práce, seznámen se základními principy multiagentního modelování. Součástí této kapitoly je také základní přehled vybraných metodik multiagentních systémů, z nich je jedna vybrána a využita v dalších fázích této práce. Druhá část se týká již samotného multiagentního modelu. Pomocí metodiky Agentology je sestaven model trhu. Metodika provází vývoj modelu všemi fázemi od zadání, přes konceptuální a technologickou úroveň až po samotné hodnocení. Práce se striktně drží této metodiky a veškerými jejími doporučeními. Výsledkem je pak samotný model, jehož funkčnost je ověřena analýzou výstupních dat při stanovených parametrech a vlastnostech simulace. V závěru se diplomová práce zabývá kritikou metodiky Agentology. Tato kritika je výsledkem nabytých zkušeností z předešlého vývoje. Zabývá se jak hodnocením konkrétních kroků, tak i metodiky jako celku z hlediska přístupu, celistvosti a využitelnosti.
Vedoucí práce: Tomáš Šalamon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses