Toky ropy a zemního plynu v Evropě současná situace a perspektivy - Hynoušová, Hana; Vošta, Milan, 1962-; Kašpar, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této diplomové práce je analyzovat a vymezit aktuální toky ropy a zemního plynu v Evropě, z toho vyvodit váhu závislosti EU na ruských energetických dodávkách a následně pak stanovit možnosti a perspektivy dalšího zabezpečení toků ropy a zemního plynu do EU. Ropa a zemní plyn jsou základními strategickými surovinami světových ekonomik, tedy i ekonomik evropských států. Většina evropských zemí nemá dostatečné vlastní zásoby těchto energetických surovin. Zejména země EU jsou tedy závislé na vnějších dodávkách ropy a zemního plynu. V první kapitole diplomové práce jsem se zabývala ropou a zemním plynem jakožto důležitými surovinami pro současnou energetickou situaci v Evropě. Vymezila jsem pojmy "ropa" a "zemní plyn", analyzovala jsem významná naleziště těchto surovin a popsala jejich současnou produkci a spotřebu v Evropě. Ve druhé kapitole jsem se věnovala současným tokům ropy a zemního plynu v Evropě, zejména evropské síti ropovodů a plynovodů. Z nich jsem vyvodila váhu závislosti EU na energetických dodávkách z Ruska a vymezila hlavní problémy těchto dodávek. Ve třetí kapitole diplomové práce jsem se zabývala zabezpečením toků ropy a zemního plynu do EU a jeho perspektivami. Věnovala jsem se energetické politice EU. Rozebrala jsem vybrané dokumenty evropské energetické politiky, analyzovala jsem energetický mix EU a vymezila možnosti snižování energetické závislosti EU. Mezi tyto možnosti jsem zařadila diverzifikaci dodavatelských tras a diverzifikaci energetického mixu EU. V závěru jsem shrnula aktuální evropskou energetickou situaci, zhodnotila evropskou energetickou politiku a nastínila její další možný vývoj.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses