Využití systému SAP v kompozici business služeb - Simetinger, František; Gála, Libor, 1965-; Samek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato práce se zabývá službami v rámci podnikového IT a jejich kompozicí. Tato oblast s sebou přináší celou řadu otázek v celé řadě perspektiv a tato práce má ambici tyto otázky v těchto různých perspektivách nalézt. Cílem práce je prověření možnosti aplikace zásad a principů servisně orientované architektury a dalších standardních metodik při kompozici vnitřně procesně řízené složité business služby, která komponuje služby informačního systému SAP a vyžívá prostředků IBM WebSphere Process Server a IBM WebSphere ESB Server. Pro dosažení cíle je základním předpokladem správně identifikovat a definovat službu. Dalším důležitým pojmem je kompozice, tedy jaké mají mezi sebou služby zejména logické vazby. Na základě identifikace služby a možností její kompozice bude upřesněno, jaký je význam a definice služeb a její kompozice v rámci podnikových informačních technologií. Po vymezení služeb v kontextu informatiky, bude kladen důraz zejména na kompozitní business služby. Kompozitní business služby budou analyzovány ze tří pohledů: Engineering, Management a Governance. Přínosem práce bude zodpovězení otázky, zdali je možné v určitém prostředí a za určitých podmínek komponovat business služby, které budou respektovat kriteria pohledů Engineering, Management a Governance. Jestli kompozice těchto business služeb bude respektovat obecně respektované standardy a doporučení v definovaném prostředí. Práce svojí strukturou přechází z obecných poznatků o službách k poznatkům o službách v rámci podnikového IT. Tyto poznatky vycházejí z analýzy a doporučení metodik, které se zabývají řízením podnikového IT z pohledu služeb a stávají se základem pro definování tří pohledů. Zásady a principy definované ve třech pohledech jsou pak následně experimentálně ověřeny.
Vedoucí práce: Libor Gála
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses