Kampaň vedená voči výskytu krvavých diamantov - Vrábel, Peter (2012)
Cieľom diplomovej práce je komplexná deskripcia problematiky krvavých diamantov a zhodnotenie doterajšieho úsilia, konkrétnych krokov a prezentovaných myšlienok, koncepcií a stratégií na pôde Kimberleyského procesu, ako aj návrhov možných riešení a budúcich krokov organizácií Global Witness, Partnership Africa Canada, Human Rights Watch a ďalších zainteresovaných bojujúcich proti výskytu nelegálnych diamantov. Práca je rozdelená do 4 kapitol. Prvá kapitola popisuje charakteristiku a význam diamantov. Druhá kapitola je zameraná na organizácie agitujúce proti krvavým diamantom vo svete. Tretia kapitola je následne vyčlenená na definovanie a rysy pojmu zrútený štát, ktorý s problematikou krvavých diamantov často úzko súvisí. Vo štvrtej kapitole sú rozoberané konkrétne konflikty či ilegálne aktivity v Angole, Sierra Leone, Libérii, Demokratickej republike Kongo, Côte d'Ivoire, Republike Kongo a Zimbabwe.