Vliv nových luxusních automobilů na úmrtnost a vážná zranění v silničním provozu České republiky - Zapletal, Jan; Houdek, Petr, 1981-; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce ověřuje hypotézu o negativním vlivu nových luxusních osobních automobilů na úmrtnost a vážná zranění v silničním provozu v České republice. Analýza byla provedena pomocí lineární regrese na datovém souboru časové řady v období let 1991-2010. Výsledky naznačují (s nízkou signifikancí), že 1% růst podílu nových luxusních vozů na celkovém počtu registrovaných vozidel v silničním provozu je spojen s 0,39% poklesem míry úmrtnosti v silniční dopravě a s 0,03% poklesem vážně zraněných osob. Výsledek odporující výsledkům minulých studií je pravděpodobně dán širší specifikací luxusních vozů zahrnující i dříve nezahrnuté třídy automobilů. Výsledky také naznačují, že nové luxusní automobily nezvyšují významně riziko úmrtí pasažérů ostatních osobních vozů, což je pravděpodobně způsobeno převažujícím počtem méně rizikových nových luxusních vozů v provozu nad více rizikovými vozy. Překvapivým zjištěním je, že s rostoucí spotřebou alkoholu klesá počet vážně zraněných. Vzroste-li spotřeba alkoholu o 1 %, klesá počet vážně zraněných osob o 2,36 %. To je pravděpodobně způsobeno zodpovědností osob, které po požití alkoholu neusedají pod hrozbou trestu za volant. Vliv bodového systému na úmrtnost naznačuje, že s jeho zavedením na silnicích poklesla ve sledovaném období úmrtnost o 2,31 %.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses