Jak hospodářský cyklus ovlivňuje míru plodnosti České a Slovenské republiky? - Mihalko, Jan; Houdek, Petr, 1981-; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Práce zkoumá vývoj plodnosti České a Slovenské republiky v průběhu hospodářského cyklu, který je vyjádřen mírou nezaměstnanosti. Lineární regresní analýza na panelových datech České a Slovenské republiky za období 1993 až 2010 nepotvrdila významnost testovaného vztahu. Růst mužské míry nezaměstnanosti o 1 % je spojen s 0,005% růstem plodnosti. Zvýšení ženské míry nezaměstnanosti o 1 %, má za následek 0,017% zvýšení plodnosti. Z výsledků plyne, že plodnost České a Slovenské republiky je proticyklická, což znamená převládání substitučního efektu snížení nákladů příležitosti žen během hospodářského poklesu nad účinky snížení příjmů. S růstem nezaměstnanosti žen i mužů se zvyšuje ochota jednotlivců pořizovat si děti. Významnými proměnnými jsou hrubá míra sňatečnosti a intenzita bytové výstavby, které zvyšují úhrnnou plodnost České a Slovenské republiky.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses