Daň z příjmů právnických osob - Majer, Jakub (2012)
Tato diplomová práce se zabývá daní z příjmů právnických osob. Nejdříve jsou vysvětleny úpravy účetního výsledku hospodaření v rámci stanovení základu daně, jejichž nejvýznamnější část se týká daňově uznatelných a neuznatelných nákladů. Následně je vymezen způsob určení výše splatné daně a jejího vykazování v účetních výkazech. Zmíněn je také vliv splatné daně na disponibilní výsledek hospodaření. V závěrečné části této práce je testována hypotéza, že ve většině případů je splatná daň z příjmů vyšší než součin účetního výsledku hospodaření před zdaněním a daňové sazby.